FLOW
WAT IS FLOW EIGENLIJK?
Inmiddels kent iedereen wel het woord FLOW, maar waar komt het begrip nu eigenlijk vandaan en wat betekent het? FLOW is het antwoord van de voormalige Amerikaans-Hongaarse hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Chicago, Mihály Csíkszentmihályi (1934 -2021) op de vraag wanneer ‘de mens zich het gelukkigst voelt’.
Binnen de Positieve Psychologie is het begrip FLOW een toestand waarin bijvoorbeeld sporters hun Olympische medailles halen of jij helemaal opgaat in een of andere activiteit waardoor je de tijd compleet vergeet. Vergelijkbare ervaringen werden bijna 2500 jaar geleden al beschreven in het Boeddhisme. Csikszentmihalyi noemt het ook wel: de optimale ervaring. Om een antwoord op zijn vraag te krijgen heeft Csíkszentmihályi vele mensen geïnterviewd. Velen omschreven FLOW ook wel als het gevoel van in the zone of in the groove zijn:
It is when we act freely, for the sake of the action itself rather than for ulterior motives, that we learn to become more than what we were.”
Flow: The Psychology of Optimal Experience
WAAROM WIL JE EIGENLIJK FLOW?
Wanneer je in een FLOW zit ‘voel je je sterk, alert, verricht je werk moeiteloos. Je hebt het gevoel de situatie volledig meester te zijn en op de top van je kunnen te presteren’. Het zelfbewustzijn verdwijnt en een besef van tijd valt dus weg. FLOW bereik je als je iets doet wat voor jou authentiek & intrinsiek is en past bij jouw persoonlijke waarden en kwaliteiten. Mensen die in hun dagelijks leven regelmatig FLOW ervaren, voelen zich gelukkiger dan anderen die deze ervaring zelden of nooit hebben. Wetenschappelijk is bewezen dat het ervaren van FLOW bijdraagt aan de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen, waaronder dopamine, endorfine & serotonine. Allemaal stoffen die je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen geven, jouw geheugen verbeteren en je immuunsysteem verbetert; het ervaren van FLOW leidt echter niet alleen tot betere prestaties, ook tot verhoogde creativiteit & een gevoel van voldoening en geluk.
Daar kan je toch alleen maar JA tegen zeggen?
Those who flow as life flows know they need no other force - Lao Tse
ACHTERGROND
Csíkszentmihályi wordt, samen met de Amerikaanse psycholoog Martin Seligmann (1942), gezien als de grondlegger van de Positieve Psychologie. Seligmann concludeerde dat we vanuit de gezondheidszorg vooral bezig zijn met het bestrijden van ziekten en symptomen in plaats van mensen te helpen om gelukkiger te worden:
Treatment is not just fixing what is wrong, it also is building what is right.
Positieve Psychologie legt zich toe op de mogelijkheden (positieve ervaringen, eigenschappen & instituties) en is daarmee een aanvulling op de traditionele psychologie waarbij men zich meer op de onmogelijkheden van onze menselijke geest richt (zoals stress, angst & afwijkend gedrag).